“СПАЗНАЙ СМАК СВАЁЙ КУХНІ!”: гатуем смачныя рыбныя стравы

Запяканка з рыбы
Інгрыдыенты: 500 г. рыбы (карп, лінь), 500 г. бульбы,60-80 г. алею, 150 г. смятаны,1 цыбуліна,1 ст. лыжка мукі, соль, молаты чорны перац, зеляніна кропу.
Як гатаваць: Рыбу пачысціць, памыць, парэзаць на кавалкі, пасыпаць соллю, перцам, укачаць у муку і абсмажыць на алеі з абодвух бакоў. Памытую бульбу зварыць, абабраць, змяльчыць на буйной тарцы. Асобна абсмажыць дробна нарэзаную цыбулю. У жароўню, змазаную алеем, пакласці палову падрыхтаванай бульбы, на яе — кавалкі рыбы, пасыпаць яе цыбуляй, зверху — зноў слой бульбы. Усё паліць смятанай і рэштай алею. Запякаць у печы альбо духоўцы 30 хвілін. Пры падачы да стала запяканку парэзаць на кавалкі, пасыпаць дробна пакрышаным кропам.
Рыба, тушаная з вяршкамі
Інгрыдыенты: 1 кг. рыбы (карп, карась, лешч, лінь), 3 цыбуліны,1 морква,1 шклянка вяршкоў, 1 ст. лыжка сметанковага масла або 100 г. сала, соль, перац, лаўровы ліст.
Як гатаваць: Ачышчаную, выпатрашаную і прамытую рыбу разрэзаць на кавалкі і пакласці ў адзін рад у каструлю, дадаць нарэзаныя цыбулю і моркву, а таксама соль, перац, лаўровы ліст. Заліць 2 шклянкамі гарачай вады або рыбнага булёну і патушыць. У канцы ўліць гарачыя вяршкі і пакласці масла. Замест масла можна выкарыстаць дробна парэзанае свежае сала, але яго трэба пакласці разам з агароднінай.
Сяканка з селядца
Інгрыдыенты: 2 селядцы, 3-4 бульбіны,1 яблык, 250 г чэрствага чорнага хлеба, 0,5 цыбуліны,1 ст лыжка аліўкавага алею, цукар і лімон па смаку.
Як гатаваць: Добра вымачаныя селядцы і звараную загадзя бульбу прапусціць праз мясарубку, дадаць нацёрты на тарцы яблык. Чэрствы чорны хлеб і палову цыбулі нацерці на тарцы і змяшаць з селядцамі. Дадаць па смаку цукар, лімон, алей і старанна вымешаць. Выкласці на талерачку ў форме рыбы, прыставіўшы галоўку і хвост селядца. Да стравы падаць аліўкавы алей і воцат.
Селядзец, смажаны з грыбным соусам
Інгрыдыенты: 5-6 селядцоў, 1 цыбуліна, 0,5 булкі (багет), 2 ст. лыжкі мукі, 0,5 шклянкі аліўкавага алею, грыбны соус.
Як гатаваць: З вымачаных селядцоў зняць скуру, выдаліць косткі, не пашкоджаны хрыбет адкласці ў бок. Мяса рыбы дробна пасекчы, дадаць трохі цыбулі і малокі з тых жа селядцоў. Вымачыць булку ў вадзе і адціснуць, перамяшаць усё гэта разам у аднародную масу і выкласці на селядцовыя косткі, надаўшы форму цэлага селядца, і асцярожна смажыць або пячы ў печы на алеі. Потым паліць грыбным соусам.
Шчупак, запечаны з квашанай капустай
Інгрыдыенты: 1 шчупак на 1,5-2 кг., 2 цыбуліны, 1 морква, 1 корань пятрушкі, 1 карняплод сельдэрэю, 1 цыбуля парэй, соль, 1 кг. квашанай капусты, 100-150 г. масла, 2-3 сухарыкі
Як гатаваць: Пачышчанага і пасоленага шчупака заліць халоднай вадой разам з карэннем і зварыць, квашаную капусту асобна зварыць да мяккасці з лыжкай масла. І рыбу, і капусту астудзіць. Нарэзаць шчупака на кавалкі і выбраць косткі. Тоўстым слоем масла абмазаць форму для запякання, пакласці на яе слой капусты, потым слой рыбы, потым зноў масла, капусту, рыбу – і так, пакуль форма не будзе запоўненая. Апошнім павінен быць слой капусты і масла. Накрыць форму крышкай і паставіць у печ альбо духоўку на паўгадзіны, потым выняць, пасыпаць страву цёртымі сухарамі, шчодра паліць растопленым маслам, праколваючы страву відэльцам, каб масла дайшло ў глыбіню, і на паўгадзіны зноў паставіць запякацца, каб страва падрумянілася.