“СПАЗНАЙ СМАК СВАЁЙ КУХНІ!”: гатуем смачнае сала

Свіное сала – любімы многімі прадукт. Засаліць яго дома зусім не складана – не патрэбны ні асаблівыя прадукты, ні спецыяльныя ўмовы. Расказваем, як выбраць і засаліць сала смачна і хутка.

Выбіраем добрае сала
Для засолкі трэба выкарыстоўваць свежы прадукт. Якаснае сала мае скурку светла–карычневага колеру без пашкоджанняў, яно чыстае і прыемна пахне. Нож павінен уваходзіць у сала досыць мякка, з лёгкім супраціўленнем.
Колер сала белы, без жаўцізны — гэта будзе добра відаць на свежым разрэзе.
Спецыі для засолкі падыходзяць любыя: чорны перац гарошкам, востры перац, папрыка, гваздзіка, каляндра, чабор і іншыя, але абавязкова свежыя. Так, чорны перац гарошкам варта здрабніць непасрэдна перад выкарыстаннем.
Захоўванне сала
Соль выкарыстоўваем толькі буйнага памолу. Яе шкадаваць не варта – сала возьме столькі, колькі трэба. А вось недасолены прадукт прайграе ў гусце, і тэрмін яго захоўвання будзе меншы.
Свежае сала доўга не захоўваецца. У любым выпадку трымаць яго трэба ў халадзільніку, або адразу прыгатаваць ці замарозіць.
Неабходна памятаць, што сала выдатна ўбірае староннія пахі, таму не трэба выкарыстоўваць ёмістасці ці пакеты пасля іншых прадуктаў, якія маюць ярка выяўленыя пахі.
Гатовы прадукт у халадзільніку лепш захоўваць, абгарнуўшы марляй, льняной тканінай ці пергаментнай паперай.
Захоўвайце ў цёмным месцы без траплення прамых сонечных прамянёў — у склепе, халадзільніку, маразільнай камеры.
Для замарозкі сала можна парэзаць на невялікія кавалкі і абгарнуць у харчовую плёнку. Паўторна замарожваць не рэкамендуецца, бо яго густ стане адчувальна горш.
Засолка сала ў слоіку
Інгрэдыенты (на трохлітровы слоік)
Сала – 2,5 кг.
Соль – 350 – 400 гр.
Часнок – 200 гр.
Перац чорны (молаты) – 2 ч.л.
Чабор – 1 ч.л.
Слоік памыць і высушыць, знутры нацерці сценкі часнаком.
Сала парэзаць на невялікія кавалкі (5 на 5 см).
Соль, чабор і молаты перац змяшаць у асобнай місачцы.
На дно слоіка насыпаць саляную сумесь, затым выкласці пласт сала і зноў сумесь – пакуль слоік не напоўніцца. Укладваць сала трэба дастаткова шчыльна.
Закрыць слоік крышкай і пакінуць на суткі пры пакаёвай тэмпературы. Затым прыбраць у халадзільнік мінімум на 2 дні, а лепей на тыдзень.
У такім выглядзе прадукт можа захоўвацца ў халаднаватым месцы без траплення сонечных прамянёў дастаткова доўга.
Для засолкі трэба выкарыстоўваць свежы прадукт.
Сала ў цыбульнай шалупіне
Інгрэдыенты:
Сала з праслойкай – 1 кг.
Соль – 200 гр.
Цыбульная шалупіна – 2 жмені
Цукар – 2 ст.л.
Лаўровы ліст – 3 шт.
Часнок – 3 зубчыкі.
Чорны перац – 3-5 гарошын.
Папрыка – па гусце.
Вада – 1 л.
Цыбульную шалупіну прамыць. Выкласці ў каструлю, дадаць соль, цукар і лаўровы ліст, заліць літрам вады. Давесці да кіпення. Калі шалупіны мала, можна крыху паварыць. Сала разрэзаць на кавалкі і выкласці ў расол. Зверху накрыць талеркай — сала павінна быць цалкам пакрыта вадой.
Зноў давесці да кіпення і варыць на невялікім агні 20 хвілін.
Зняць з пліты і пакінуць астываць, затым паставіць у халаднаватае месца на 12 гадзін. Дастаць сала з расола і пачакаць, пакуль сцячэ вадкасць (або абсушыць ручніком). Прадукт павінен набыць характэрны аранжава-бэжавы колер.
Часнок дробна парэзаць або нацерці на дробнай цёрцы. Дадаць папрыку і молаты перац, змяшаць. Акуратна змазаць сала прыправамі, загарнуць у тоўстую паперу і пакінуць на некалькі гадзін пры пакаёвай тэмпературы. Затым прыбраць у халадзільнік.
Калі плануецца паспытаць сала ў той жа дзень, яго можна пакласці ў маразілку на некалькі гадзін. Перад падачай за 5 хвілін дастаць сала і наразаць на тонкія пласціны.
Сала з часнаком без расола
Вялікае значэнне мае прыправа – у дадзеным выпадку кмін, які можна замяніць чымсьці іншым на свой густ.
Інгрэдыенты:
Сала – 1 кг.
Соль буйная – 200 гр.
Часнок – 1 галоўка.
Чорны перац гарошкам – 6 шт.
Кмін – 1 ст.л.
Перац і кмін размалоць у ступцы або здрабніць іншым зручным спосабам. Часнок пачысціць і нарэзаць тонкімі пласцінкамі або нацерці на дробнай цёрцы. Змяшаць з соллю і прыправамі.
Сала нарэзаць аднолькавымі кавалачкамі. Чым больш кавалкі, тым даўжэй засольваецца сала.
Кожны кавалачак нацерці часночнай сумессю. Выкласці сала ў ёмістасць, накрыць зверху талеркай і прыціснуць прэсам. Пакінуць на некалькі гадзін пры пакаёвай тэмпературы, а затым прыбраць у халадзільнік на 2-3 дні. Прэс на гэты час можна прыбраць.
Незадоўга да падачы пры жаданні можна адправіць сала ў маразілку — у падмарожаным выглядзе яно будзе наразацца прыгожымі тонкімі кавалачкамі.
Сала з часнаком у расоле

Гатуем смачнае і духмянае сала ўсяго за тры дні.
Інгрэдыенты:
Сала – 1 кг.
Соль буйная – 6 ст.л.
Часнок – 1 галоўка.
Лаўровы ліст – 6 шт.
Чорны перац – 6 гарошын.
Вада (для расола) – 1 л.
Замачыць сала ў халоднай вадзе на некалькі гадзін. За гэты час зрабіць расол. У ваду для расола дадаць лаўровы ліст, соль, чорны перац. Давесці да кіпення і пакінуць астываць — расол для марынавання павінен быць цёплы.
Часнок пачысціць і нарэзаць пласцінкамі. Сала нарэзаць палоскамі шырынёй каля 4 сантыметраў і выкласці ў патрэбную ёмістасць. Кавалачкі пракласці часнаком. Заліць сала расолам і прыціснуць зверху чым-небудзь цяжкім. Пакінуць пры пакаёвай тэмпературы на суткі, пасля чаго прыбраць у халадзільнік яшчэ на 2 дні.
Пасля гэтага дастаць сала з расола і абсушыць папяровым ручніком. Прыбраць у маразілку на некалькі гадзін — за гэты час сала злёгку замерзне і будзе лёгка наразацца на тонкія пласціны.
Сала з зелянінай

Інгрэдыенты:
Соль – 300 гр
Часнок – 5-7 зубчыкаў
Зеляніна (кінза, кроп, пятрушка)
Спецыі (лаўровы ліст, гваздзіка, чорны перац) – па гусце
Гэты від засолкі зручна рабіць у каструлі. Сала нарэзаць невялікімі кавалачкамі.
Зеляніну дробна парэзаць, спецыі растаўчы ў ступцы або здрабніць іншым зручным спосабам. Выкласці ў асобную місачку і змяшаць з соллю.
Часнок пачысціць і нарэзаць лустачкамі. У сале зрабіць надрэзы і ўставіць туды кавалачкі часнаку і сумясь зеляніны. Частка часнаку павінна застацца. Звонку нацерці сала салянай сумессю. На дно каструлькі насыпаць некалькі лыжак солі. Выкласці сала, злёгку пасыпаць соллю і перакласці часнаком. Зверху зноў выкласці сала і паўтарыць працэс. Зачыніць крышкай і прыбраць у халадзільнік на 6-7 дзён.